Oprichter Afili Work

Mijn droombedrijf is werkelijkheid geworden

Beste lezers, mijn verhaal “Van achter de persmachine naar mijn droombaan” begint in juni 1973 toen ik als achtjarige met mijn familie van Turkije naar Eindhoven verhuisde. Mijn vader had een baan bij DAF en haalde ons, moeder en kinderen, al snel naar Nederland. Mijn ouders namen met deze verhuizing een groot risico. Ze maakten een sprong in het diepe om vervolgens een grote sprong voorwaarts te kunnen maken. Ze deden dat om ons een goede toekomst te kunnen bieden. Met de kennis van nu heb ik veel bewondering voor mijn ouders.

Het voelde voor mij in Eindhoven als een soort thuiskomen. We woonden in een heel gezellige straat naast een ouder echtpaar. Zij waren een soort opa en oma voor ons. Doordat ik zo goed mezelf kon zijn, heb ik nooit het gevoel gehad niet welkom te zijn. Dit thuisgevoel heeft mij een goede basis gegeven.

De combinatie van een 32-urige baan, opleiding en een gezin met vier kinderen maakten dat het pittige jaren waren, maar ik werd beloond met schitterende functies en een HBO-diploma.

Mijn loopbaan begon op mijn dertiende jaar

Op verzoek van mijn vader ging ik als 13-jarige van school en werken. Ik begon als productiemedewerker in een wasserij. Dat was niet mijn droombaan, maar de zeven jaren dat ik daar heb gewerkt, hebben mij als persoon wel gevormd.

Zonder deze ervaring had ik waarschijnlijk heel anders in het leven gestaan. Ik leerde er hard werken, discipline te ontwikkelen en ik ontdekte mijn vaardigheden. Ook kreeg ik daar respect voor hardwerkende mensen die een grote bijdrage leveren aan onze economische welvaart.

Opgeven komt in mijn woordenboek niet voor

Vanaf mijn plek in de wasserij, achter de persmachine, had ik uitzicht op een glazen wand. Dat was de kamer van de directeur en de kantoormedewerkers. Ik wist zeker dat ik daar op een dag zou staan. Ik besefte dat ik daar wel hard voor moest werken en strijden. Zeker als vrouw. En zeker met mijn Turkse afkomst.

In 1992 startte een project in Eindhoven om vrouwen te helpen bij het volgen van een opleiding en het vinden van werk (melkertbanen). Ik zag in dat project mijn kans om te kunnen gaan werken aan mijn droombaan. De eerste drie jaren van zeven jaar strijden, ging ik iedere zaterdag naar Tilburg voor mijn opleiding.

Neem je eigen regie

In plaats van afwachten en afhankelijk zijn van anderen, pak ik nog steeds alle kansen om mijn dromen waar te maken. Nu opnieuw is er een mijlpaal in mijn leven: ik ben gestart met mijn eigen bedrijf Afili Work. Mijn uitzicht van achter de persmachine naar een droombaan is werkelijkheid geworden.

Afili Work heeft permanent de focus op de toekomst en biedt anderstalige met een migratieachtergrond hoopvol perspectief op werk, visie en kennisontwikkeling.

Is het nu ook tijd voor jouw droom?

Is het nu ook tijd voor jouw droombaan? Ben je nieuwsgierig? Neem dan gerust contact op voor een inspirerend gesprek.

Necla Koçak, directeur Afili Work